Nederland : 1844 tot heden
|
In 1844 vestigden de eerste broeders zich in Delft in Nederland om daar het katholieke weeshuis te leiden. Zij bleven in Delft tot 1997. Vele huizen zouden volgen, zoals in Den-Haag, Leiden, Dongen, Rotterdam, Rosmalen, Den-Bosch, Vught, Heiloo, Moergestel, Geldrop, Valkenswaard, Groesbeek, Nijmegen, Emmen, Doorn, Driebergen, Oosterhout, Oisterwijk en Vessem.
Veelal werkten de broeders voor parochies (scholen), stichtingen (wees- en bejaardenhuizen), de Godshuizen in Den-Bosch met psychiatrische instellingen zoals Reinier van Arkel in Den-Bosch en huize Voorburg in Vught én weeshuizen. Huize Overdonk in Dongen, de jongenskweekschool van Dongen en de Willibrordusstichting (psychiatrisch ziekenhuis) in Heiloo waren oorspronkelijk stichtingen van de congregatie zelf. De Willibrordusstichting startte in 1929. Op het hoogtepunt werkten en woonden er ruim 120 broeders. Voor de Tweede Wereldoorlog kregen de broeders de leiding over werkkampen voor jonge werklozen, o.a. in Haaren, Oostelbeers, Egmond Binnen en Oirschot. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er ook aandacht voor speciaal onderwijs: lager technisch onderwijs in Emmen en Groesbeek , bijzonder lager onderwijs in Groesbeek en onderwijs in achterstandssituaties (Nijmegen). In Doorn werd een observatiecentrum opgericht voor jongeren met gedragsproblemen. In 1926 vertrokken de eerste Nederlandse broeders naar Nederlands-Indië, later Indonesië. Er zouden er nog velen volgen. In 1948 werd begonnen op Curaçao, in 1955 in Canada, in 1962 in Oostenrijk, in 1966 in Spanje en in 1967 in Brazilië. Aangezien de instroom van nieuwe roepingen vanaf 1965 stagneerde en na korte tijd tot stilstand kwam, was het nodig sommige werken in Nederland af te bouwen om kansen te geven aan de nieuwe projecten in Oostenrijk, Brazilië en Spanje. |
activiteiten nú
Aangezien vrijwel alle broeders de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, zijn de vroegere hoofdtaken verdwenen. Er is meer tijd voor bezinning, ontmoeting, vrijetijdsbesteding. Ook de gezondheid en het in conditie blijven, vragen meer aandacht. Sommige taken lopen gewoon door, zoals het bestuur van het huis en het district, taken bij de KNR, het leiden van de stichting Goede Werken Glorieux. Veel aandacht gaat uit naar de verzorging van bijzondere gebedsdiensten zoals die bij een jubileum of het overlijden van een medebroeder. Als vrijwilliger wordt meegeholpen in Vessem bij de Jacobushoeve en Kafarnaüm, in Nuenen wordt Engelse les gegeven aan geïnteresseerden, enkele broeders zijn dienstbaar als chauffeur of staan medebroeders bij die hulp nodig hebben, een stukje tuin bij het eigen huis wordt onderhouden en de bijen krijgen aandacht.
woonsituatie
De enige communiteit is in Eindhoven, broederhuis Depoorter, Glorieuxpark (11).
Behalve in Eindhoven wonen er broeders van de Nederlandse provincie in de volgende plaatsen:
Behalve in Eindhoven wonen er broeders van de Nederlandse provincie in de volgende plaatsen:
- Astorga – Spanje (1)
- Bergeijk (1)
- Oostakker – België (1)
- Vessem (1)
- Willemstad – Curaçao (1)
wetenswaardig
|
Bij de oprichting van de provincie Nederland werd Dongen de zetel van het provinciaal bestuur. De broeders werden in de volksmond Broeders van Dongen genoemd.
In 2009 trok de congregatie zich terug uit Dongen en vestigde zich te Eindhoven. Het merendeel van de broeders woont daar nu op het terrein van de Zusters van Barmhartigheid dat de naam Glorieuxpark heeft. Het broederhuis draagt de naam Depoorter. Als blijvende herinnering aan de broeders plaatste de gemeente Dongen een beeld van “de broeder” op het Europaplein. Het beeld werd op 16 mei 2013 plechtig onthuld en aan de congregatie aangeboden als een verlaat geschenk bij het vertrek uit Dongen. Ook kwam er het Broederpad: een wandelroute langs de plaatsen in Dongen waar de broeders werkzaam zijn geweest. Vier straten hebben een congregationele naam: Glorieux, Theodoorstraat, Modestusstraat, Reparatusstraat. Een digitale impressie is te bekijken op youtube In Vught vinden we de Glorieuxlaan met het Parc Glorieux en het Glorieuxviaduct, in Eindhoven de Glorieuxlaan. |
Laatste wijziging : 09 januari 2024